Грешки, които спират бизнес прогреса на прохождащите козметици

Грешки, които спират бизнес  прогреса на прохождащите козметици

Грешка 1

Безплатни процедури за приятелките в къщи. Мислите си, че така ще  могат да  видят колко добре се справяте и ще ви препоръчат на бъдещите ви клиенти.

Да, знам, че докато сте карали курса сте умолявали приятелките си да ви бъдат модели, за да можете да упражнявате кола маска и масаж на лице.

Знам също, че когато завършите курса , макар и да сте правили нещата многократно , пак не се чувствате достатъчно сигурни , за да заработите спокойно и да поискате да ви платят за това.

Също така , знам, че  вашите приятелки ще харесват масажа, който правите след завършване на курса, но няма да ви предложат да ви платят за него. Нито за кола маската, нито за съветите , които им давате за поддържането в домашни условия.

И рано или късно ще започнете да се чувствате използвани от хората, които се наричат ваши приятели.

Как  да се спасите от този капан?

  1. Когато каните приятелки за модели по време на обучението , дискретно им подхвърлете, че ще им правите безплатни процедури докато се учите. Споделете с тях, че ще купите професионални продукти за лице, кола маска, ленти, и всички необходими неща за демакиаж и че това е инвестиция, докато учите.
  2. Когато завършите курса им напомнете , че сте финансирали ученето си със сериозни суми, че сте купили памук, тампони за грим, тоалетно мляко и масажен крем и че ще правите безплатни процедури , в продължение само на няколко дни след курса. /Важно е да им съъобщите колко дни след курса /. След това, всички, които са харесали вашия масаж или кола маска ще могат да си направят при вас същите процедури на сравнително добра цена /бъдете готови с цената/. Също така бъдете готови да срещнете неодобрение. В България хората  често смятат, че е нормално да  не плащаш за труда на този, който наричаш  приятел. Затова, много е важно да сте им споменали по-рано, че безплатните процедури по време на курса ще продължат определен период от време / и кажете какъв е той/.
  3. Всеки път, когато ваша приятелка ви похвали за хубавия масаж или сподели, че е доволна от кола маската, която сте й направили, попитайте на кого би препоръчала вашата услуга.
  4. Не си позволявайте да създавате впечатление, че ще им бъдете на разположение всеки път, когато решат , че искат да се разкрасяват. Научете ги, че ако искат вие да се грижите за външността им, ще е добре да правите предварителни уговорки за деня и часа, които са удобни за вас . Моля, обърнете внимание- удобни за вас, а не за тях.  Рано или късно ще ви дотежи да отделяте време, пространство в дома си, да перете кърпите и чаршафите и да сте на разположение по всяко време.

Грешка 2

Закупуване на  професионални продукти в голяма разфасовка за ваши приятелки и познати .

  1. Не споделяйте информация за цената на професионалните опаковки с хора, които биха били ваши потенциални клиенти. Нормално е по-голямата разфасовка на продукта да идва на по- изгодна за вас цена. Винаги, когато се купува на едро се получават по-изгодни цени. Не е редно клиентите да закупуват големи разфасовки и да ги ползват у дома. За клиентите има продукти в по- малки опаковки, на различна от вашата цена. Направите ли тази грешка, бъдете готови да отговаряте на въпроси като : „Защо струва толкова твоята услуга, при положение, че консуматива не ти е толкова скъп?” Ще се поставите в позиция да се оправдавате за това, че трудът ви също има цена.
  2. Когато позволите на ваши клиенти да си закупят професионални продукти, твърде е вероятно да не дойдат повече при вас за процедура или да оспорват необходимостта от заплащане . Някои от тях могат да решат, че не е редно да дават още пари, щом са си платили продукта. Разбира се, такива хора не се замислят, че за да ги посрещнете в къщи, ви е коствало реорганизация на всички дейности в домакинството, подготвили сте мястото за работа, и смятат за естествено вашия труд да е безплатен.

 

Ако се питате как да организирате своето израстване като собственик на салон, ако търсите стратегия за успешно развитие на бизнеса си, време е да посетите обученията  „ Как да изградим печеливш  козметичен салон?”, които ще  започнат в Учебен център „Здраве и красота”  от месец септември 2016г.

By | 2016-06-09T15:00:09+00:00 9 юни 2016|