Здравейте,
Казвам се Светозара и съм козметик.
Завърших курса по козметика при Даниела Спасова.

От много малка се интересувам от козметични продукти, процедури и домашна грижа за кожата. Изучаването на свойствата на билките, етеричните масла и тяхното приложение за козметични цели са ми хоби и до днес. Обичам да ги съчетавам по най-различни начини според нуждата. От малка си приготвям домашни маски за лице, различни лосиони и кремове за тяло. Интересуваше ме всичко свързано с красотата и начините да помагам на хора да се чувстват красиви. Така разбрах, че професията козметик е моето призвание.

След като реших да последвам мечтата си, започнах да търся курсове за козметик. Когато отворих сайта на „ Училище по козметика”, разбрах че това е правилното място за мен. Единственото нещо, което ме притесни беше дистанционната форма на обучение. До този момент не бях записвала дистанционен курс. Завърших висше образование в редовна форма, при което присъственото посещение беше задължително. Представите ми за обучение бяха различни. Имах много притеснения и опасения за обучението си, но реших да го запиша и да опитам нов начин на обучение, различен от досегашния ми. След първите две лекции всички мои опасения изчезнаха. Информацията е предоставена по много достъпен начин, с множество снимки, таблици, видеа и примери от практиката.

Голямо предимство за мен беше, че темите могат да бъдат гледани на запис колкото пъти е необходимо през обучението и ако имаш нужда можеш да гледаш една лекция няколко пъти. Мога да давам на „пауза” и в удобно за мен време да си я довърша. Нещо невъзможно в присъствена форма. Тогава осъзнах колко по-добро и качествено е обучението в дистанционен вариант. Когато направих сравнение с висшето ми образование разликата беше поразителна. В университета не се дават подробни пояснения, ако успееш да запишеш казаното от лектора е добре, ако не няма повтаряне.

Друго голямо предимство за мен е, че сама организирах времето си за учене по най-добрия и удобен начин за мен. В университета определен времеви интервал е задължително ангажиран с него, без значение дали ми е удобен и дали съм най-продуктивна тогава.

Друго предимство за мен беше, че имах непрекъсната комуникация с Дани. По време на обучението се провеждат няколко онлайн срещи, където задавах въпроси свързани с преминатите теми. Отделно от тях имах постоянна връзка с Дани по имейл, ако се появят въпроси и трудности по темите. Това създаде в мен доверие и спокойствие, че не съм сама по пътя на изучаване на професията. Връзка, която ми липсваше в университета. Макар, че бях присъствено там и имах жив контакт с лекторите, усещах липса на подкрепа и желание за отзоваване на въпроси. Изцяло сама се подготвях за контролни, изпити и защити, затрупана с информация и незнаеща откъде да започна и дали правилно съм разбрала темите.

Учебната платформа на курса по козметика е направена много професионално. Темите са разработени задълбочено и включват всичко необходимо за започване на успешна и спокойна работа по професията.

С нетърпение очаквах практиката в края на курса. Разбира се бях притеснена, не знаех какво да очаквам, правих аналогия с университета. Когато влезнах в салона всички страхове се изпариха. Усетих приятелска, спокойна и весела атмосфера. С лекота, разбиране и подкрепа преминаваха дните. Научих се да правя диагностика на кожата, да различавам въздействията с различните видове апарати, мога да изработвам цели козметични програми с професионална апаратура и продукти. Знам какви са подходящите продукти за домашна грижа, какво е полезно за кожата и как да не ѝнавредя. Знам как да създам красота чрез здраве.

Дните преминаваха неусетно, изпълнение с много радост и позитивизъм. Не исках никога да свършат. Исках това да продължи вечно и с много вълнение и тъга приключи последният ден от практиката.

Поставих ново начало в своя живот. Веднага след курса започнах работа като козметик и се чувствах спокойна и уверена в нещата които правя. Наученото ми даде сигурност още в самото начало. Знаех как правилно и професионално да изпълнявам козметичната процедура, каква домашна грижа да препоръчам, бях подготвена за всеки един въпрос от страна на клиента. Благодарение на Дани, която с голямо желание ме научи да мисля логично и да разсъждавам, аз бях спокойна във всяка една ситуация.

Сега сама изготвям козметична програма, консултирам клиенти и препоръчвам продукти. Вече виждам първите резултати, които съм постигнала с клиентите Това ми носи голямо удовлетворение и радост.

Преди не можех да разбера думите на майка ми, когато ми казваше: „Ако намериш и работиш, това което обичаш – няма да работиш нито един ден в живота си, защото това ще ти носи наслада”. Сега мога смело да заявя, че разбирам какво се е опитвала да ми каже.

Аз последвах своята мечта и станах козметик! Сега не ми се налага да работя, а да изпълнявам своето хоби.

Всеки ден за мен е вълнуващ, преминаващ неусетно и с трепетно очакване за утрешния ден. Откакто започнах работа като козметик НЕ МРАЗЯ понеделниците.

Благодарна съм на Дани за всичко което ме научи. Благодарна съм, че избрах курса по козметика при нея. Благодарна съм, че живота ме събра с този изключителен човек и професионалист, който ми предаде толкова много от своите знания и опит. Благодаря ти Дани, че ми помогна да сбъдна мечтата си, защото без теб тя нямаше да бъде реалност. Ти допринесе изключително много тя да стане реалност, защото само моето желание и мотивация не са достатъчни, ако не намеря правилният човек, който да извърви целият този път заедно с мен. Благодаря ти, че по време на курса беше мой учител и приятел.