Питали ли сте се защо много фирми създадени между роднини се разпадат, фалират, или съществуват, но трудно?

Знаете ли, че има случаи на хубав, добре стартирал семеен бизнес, който се е разпаднал?

Ако вие сте в ситуация на семеен бизнес в сферата на красотата случвало ли ви се е да стигнете до ситуация в която другия прави нещо, с което не сте съгласни, но той не иска да се съобрази с това?

Или случай, в който са ви налагали да правите нещо, което вие не искате, но трябва, защото иначе ще има сръдни, скандали и ще стане непоносимо в семейството, тъй като тези отношения се пренасят и там?

Например, майка ви, с която работите да има определен начин на организиране на работата си с клиенти, с който вие да не сте съгласна, имате идея какво е нужно да се промени, но не можете да промените нищо. Просто тя ви е майка и заявява, че тя знае по-добре.

Или работите със сестра си, искате нещо да промените в маниера и на работа или на организация на дейността, но тя ви е сестра! Не ви изслушва, не иска вашето мнение, смята, че сама ще си определя начинът по който да прави нещата в работата си. И в някакъв момент разбирате, че да подреждате детската стая след сестра си ви е било досадно, но сега, когато в бизнеса трябва да понасяте хаотичното и поведение вече е разрушително.

Как се стигна до тук?

  • Не гледаш на работата си като на бизнес. Тя е просто работа, от която изкарваш някакви пари за себе си и евентуално за семейството.
  • Всъщност ти създаде този салон, за да работиш за себе си.
  • Направи го, за да си си шеф на себе си, нали?
  • Събрахте се със член от семейството, защото ви се струва, че ще е по-лесно, когато работиш с човек, който обичаш и те обича.
  • Парите, които ще изкарвате ще идват във семейството, няма да вървят извън него, към служители.
  • Може би ти се струваше, че като сте от едно семейство, няма начин да се случат разрушителни ситуации;

Все пак друго е, да държиш парите в касата и да знаеш, че само този най-близък твой човек има достъп до тях, нали?

Лесно е да му кажеш – измий, почисти, или – аз няма да дойда на работа днес.

А може би намираш предимство в това другия да теб да мисли за двама ви, когато има нужда да се взимат решения. Все пак човек от семейството винаги ще направи това, което е най-добре за всички.

Така мислят много от хората, които създават семеен салон.

Събират се майки с дъщери, бащи, сестри, братя, съпрузи, свекърви, снахи, тъщи, зетьове…

Много хора вярват, че семейната система е най-здравата бизнес система.

И това е вярно!

Но в някои случаи.

Освен това щете не щете трябва да се понасяте и в салона и в къщи.

Какво се случва с бизнеса в тази ситуация?

Намалява ентусиазма, вдъхновението, понякога се превръща в досадно задължение, дори мъчение , само защото трудно можеш да работиш с човек, с който виждате бизнеса по различен начин.

И ако се замислите ще осъзнаете, че ако сте кандидатствали за работа във вашата фирма, сте щели да имате условия при които да останете. Ако сте назначавали служителите си или сте изграждали партньорствата си с външни на семейството хора, сте щели да имате условия, правила на работа и съответно варианти, с които да прекратите продължаването на неизгодни ситуации и поведения, които рушат или пречат на бизнеса.

Знам, че веднага ви се надига страхът – да не се скараме повече, да не се дърляме много, много, защото няма да мога да продължа, ако остана сама. Или друга вариация, искам да продължа сама, но как да стане, като майка ми си остава майка до края на живота ми. Как да се разделя с нея, като не мога?

А когато сте с член на семейството,  това няма как да се случи без да се превърне в тотална загуба за бизнеса, а не рядко и за личния живот като цяло.

Знам колко е страшно да си представите, че заради бизнеса може да се наложи да се разделите със семейството си, например.

Давам за пример ситуация при която една дама, собственик на салон беше във фирма със свекър и свекърва си. Проблемите в бизнеса сложиха край на семейното съществуване, именно защото свекъра не искаше да приеме, че фирмата има нужда от нови начини на управление. Снахата напусна бизнеса и стигна до развод със съпруга си.

Има ли излизане от това положение?

Има!

Нарича се УЧЕНЕ!

Повечето хора се стремят да изучат професионалния аспект на бизнеса. Учат козметика, масажи, процедури. Ходят на семинари за нови продукти и са убедени, че това е всичко, от което има нужда бизнеса, за да върви.

Малко хора знаят, че за да върви семейният бизнес гладко, безпроблемно е нужно да има ясни правила, които да създават условие за спокойствие и разбиране между всички. Че пренасянето на семейните тертипи на влияние и власт в бизнеса може да бъде деградиращо и разрушително. Че бащата/майката в семейството може да има друга функция във фирмата. Че във фирмата не е валиден принципът най-възрастния казва как да се случват нещата, а най-компетентния. Това може да означава дори, че най-младия във фамилията може да бъде най-компетентния с най-съвременно и актуално познание относно управлението на фирмата.

И сега ми се иска да обърна внимание, ЧЕ ВИ ГОВОРЯ ЗА УЧЕНЕ КАК ДА  СЕ УПРАВЛЯВА МАЛКАТА ФИРМА, а не университетския мениджмънт, за образованието за което сме получили диплома. Защото познанието за развитие и управление на малката фирма е нещо различно от управлението на корпорация. Познавам хора, които са с по едно, дори с по две висши образования по мениджмънт и икономика, които са в невъможност да усетят грешките, които допускат в управлението на собствения си салон.

Защото да управляваш по начинът по който си учил в Университета по мениджмънт и икономика е неприложимо.

Никое от правилата – нито за управление, нито за маркетинг са приложими в малкия бизнес. Защото има голяма разлика в това да менажираш и управляваш в монополен сектор, политически защитен като енергетика, например, или да си мениджър в КОКА КОЛА  е различно от това управляваш дейност като самостоятелно нает, като малък салон, или с персонал до 10 човека. Нито бюджетите, нито монополното влияние, нито назначаването и освобождаване на хора върви по един и същи начин. Рекламата, налагането на името, създаването на доверие в пазара, когато си малък е много различен път от този на големите корпорации с държавен бюджет и политическа закрила, както е в корпоративния свят.

Казвам го като човек, който има две магистърски степени по мениджмънт. Моят дълъг бизнес живот неведнъж ми доказа, че в съществуването, управлението и маркетинга на малката фирма има други правила. От огромния бизнес опит в управлението на салон за красота създадох система за управление, която давам на хората, които искат да я приложат, без да се налага да минават по пътя на опита и грешката. Работещи модели за управление, които помагат на хората, работещи в сектора за красота да открият принципите на организиране и управление на ресурсите така, че да имат спокойствие в работата си, да постигнат високи обороти не за сметка на личното си свободно време, да разширяват бизнеса си без да лишават семейството си от присъствие, без напрежение и нерви.

Благодарение на моята система вече десетки салони в България и в чужбина работят на пълни обороти, печелят добре и се развиват в бранша за красота успешно.

Много хора не разбират, че да правиш процедури е различно от това да управляваш бизнес, да управляваш салон. Много хора смятат, че е достатъчно да регистрираш фирмата, да имаш счетоводител, да можеш да правиш процедури и си готов! С това нещата приключват като нужди от учене.

Има обаче и друга категория хора, които са наясно, че колкото и добре да се справяш с процедурите, ако не можеш да превърнеш професионалното знание в услуга към клиента, можеш да си вечно на прага на фалита.

В Бизнес Академията на успешните управители се изучават всички стъпки от създаването и развитието на салон за красота.

Обучението е лицензирано! Получаваш трета степен за професионална квалификация и правоспособност да управляваш козметичен център не само в България , а и в цяла Европа.

От обучението в Академията можеш да научиш как да създадеш правила за работа с членовете на своето семейство, които да съхраняват и развиват семейното щастие.

Запиши се в Бизнес Академията на успешните управители на салони за красота.

Повече за Бизнес Академията на успешните управители виж тук.

ВИЖ КАК ПОМОГНА ТОВА ОБУЧЕНИЕ НА ХОРА СОБСТВЕНИЦИ НА САЛОНИ ЗА КРАСОТА…

ЦЕНИ И НАЧИН НА ЗАПИСВАНЕ

Виж как Бизнес Академията помогна на собственици на салони за красота да станат успешни управители.