Вероятно се чудиш какво означава „квалификационни степенни“?

И това да те затруднява да вземеш решение от къде да започнеш и как да продължиш.

В тази статия ще намериш обобщена информацията, която подрежда израстването на козметиците според закона за Професионалното образование и обучение.

Първа квалификационна степен

След преминаването на тази степен, обучаващите могат да извършват дейности, със съдействието на по-ерудиран и подготвен професионалист. Хората с тази степен на квалификация не могат да носят отговорност за резултата от работата. Те изпълняват указания и напътствия от този, който ги въвежда в професията и ги обучава. Това означава, че когато козметикът с първа степен на квалификация трябва да изпълни процедура, до него стои по- опитен козметик и му дава съвети- какво количество от продукта трябва да се постави върху кожата, колко време трябва да престои, кога и как да се отстрани. Поредността от манипулации се определя от професионалиста с опит и знания, който провежда обучението.

В България не е законово прието козметици с тази квалификационна степен да бъдат наети на работа, тъй като не могат да извършват самостоятелни процедури.

Ето защо в нашия Учебен център курсистите преминават първите две степени в базовия курс.

Втора квалификационна степен

Завършилите козметици трябва да могат да създават козметична програма самостоятелно, да извършват всички етапи на процедурите самостоятелно и да поемат отговорност за резултата от третиранията. При завършването си козметикът трябва да умее да прави професионална диагностика на кожата , да създава и провежда козметична програма , да създава програма за поддържане на клиентката у дома , да е наясно с активните съставки, които да се използват по време на третиранията в козметичния салон и тези, които е необходимо да имат продуктите за домашно ползване. Козметикът с тази квалификационна степен трябва да знае разликите при въздействията с различните козметични апарати , контраиндикациите и препоръчителния ритъм на приложението им.

С тази степен козметикът има възможност да започне самостоятелно да обслужва клиенти.

Трета квалификационна степен

Козметикът може да организира дейността на други козметици, да създава козметични програми, по които да работи център за красота, да създава менюта за различни видове таргет групи от клиенти, да създава концепция за продуктовата политика на център за красота, да създава и развива екип от специалисти в сферата на красотата.

Накратко казано – да има знания и умения, да управлява и менажира съвкупност от дейности в сферата на красота. За да изпълнява тази дейност е необходимо да може да прави избор на козметичните апарати и професионалните серии с продукти, с които да работи центъра, да знае кък се правят цените на услугите, как се формира заплащането на специалистите в центъра, как се подбира персонал и какво да направи, за да работи персонала като екип. Необходими са знания за маркетинг, реклама, законови познания, счетоводни, икономически и др.

В нашият Учебен център тази квалификационна степен се нарича БИЗНЕС АКАДЕМИЯ НА УСПЕШНИТЕ УПРАВИТЕЛИ НА САЛОНИ ЗА КРАСОТА.

Четвърта квалификационна степен

Тази квалификационна степен получават козметици, които са обучени да развиват и обучават други козметици. Завършилият четвърта квалификационна степен козметик умее да създава учебни програми, съгласувани с изискванията на закона за професионалото обучение и образование, познава методи за преподаване и изискванията за ефективно управление на учебния процес. Изучават се дисциплините :  педагогиката, андрагогията, психология и развитие на личността. Козметик с четвърта квалификационна  степен умее да създава учебен план, да организира учебно занятие, да организира и провежда цялостен курс, да води отчетност и документация по изискванията на Националната агенция за професионално обучение и образование.

Когато вземеш решение да получиш подготовка за нова професия, внимавай да не допуснеш някои важни грешки, които могат да ти загубят много време и пари.

Докато обмисляш решението си да се включиш в курс по козметика, виж тази статия:

Добър курс по козметика – 5 грешки, които да не допускаш

Информация за цените на нашия курс по козметика за начинаещи можеш да намериш тук: ЦЕНИ