Имаш ли ситуация, в която клиентите да ти досаждат?

Например: Стоят пред салона преди да си отворила и те чакат с укор, че не работиш от по-рано?

Или пък да настояват да им направиш процедура във време, в което графикът ти е препълнен? В последния момент преди важно пътуване, решават, че искат да им направиш кола маска. И настоятелно, напористо изискват от теб да проявиш разбиране и да ги поемеш в извънработно време. Просто за тях е много важно и много спешно!

Какво изпитваш, когато това се случва?

Вероятно изпитваш гняв, дразни те това, че са нахални и настоятелни. Може би дори не ти се иска да работиш с тях. Възмущаваш им се, изнервяш се, разваля ти се настроението.

Нека да видим какво се случва в резултат от такива напрегнати и изнервящи диалози с клиентите:

  • Ти се изнервяш, лошото настроение те държи и по време на работата ти с други клиенти.

Знаеш ли до какво води това? Знаеш ли как това се отразява глобално на салона ти?

Когато не умееш да общуваш позитивно с твоите клиенти, ти ги губиш!

Но това не е всичко!

Губиш имидж и създаваш непрофесионална репутация.

Салонът започва да цикли на едно място.

НА КАКВО СЕ ДЪЛЖАТ ТЕЗИ СИТУАЦИИ В САЛОНА ЗА КРАСОТА?

  • На липсата на основни правила за работа с клиенти в малката фирма.

Когато клиентите настояват и нервничат да бъдат обслужени по време, което те са си избрали, това означава, че в салона липсват ясни правила, за начините на записване на клиенти, за времето в което е възможно да се направи процедура. Знай, че когато клиентите не са информирани за твоите правила на записване на часове, те смятат за свое право да изискват от теб да бъдат записани така, както те пожелаят. 

И още нещо! Ако след такова изискване на клиент, ти оставаш с лошо настроение и разочарование от поведението му, значи нямаш правилен модел на комуникация. Неправилно общуване с клиентите и непознаването на основните начини да се направи отказ , най-често води до загуба на клиенти.

ЕТО КАКВО Е НУЖНО ДА НАПРАВИШ ЗА ДА НЕ СЕ СЛУЧВА ТОВА

Първо: Необходимо е да изготвиш ясни правила за начините по които се записват клиентите. Да имаш ясно определено работното време. Ти може би знаеш за себе си кога и как искаш да работиш. Добре! Но ако го нямаш написано, ако твоите клиенти не са информирани за това, не бива да ги виниш, че те изискват да ги поемаш във времето, което те са си решили.

Второ: Направи така, че тези правила да стигат до всеки, който пожелае да си запише час при теб.

ТретоНаучи се да общуваш с клиентите си така, че да изграждаш добър имидж, дори тогава, когато не си съгласен с тях. Създай комуникация базирана на уважение и емпатия. Не се сърди на клиентите си, че не знаят правилата, които единствено ти знаеш за себе си.

Четвърто: Никога не коментирай гневните си диалози с клиент пред друг клиент. Никога не прави тези диалози достояние на други хора. Реплики от сорта: „За какви се мислят тия клиенти? Да не са единствените?” или „Да не мислят, че съм длъжна да стоя тук денонощно заради тях” създават лош имидж на теб и на бизнеса ти.

Когато се научиш да правиш всички тези няколко неща, клиентите няма да ти досаждат с искания, които противоречат на правилата. Хората, които записват час при теб ще се съобразяват с начините по които ти правиш тези записвания. Няма да имат основание за сърдити физиономии и ядни коментари по твой адрес.

Как да въведеш тези промени в общуването с клиентите си е една от темите в Бизнес Академията на успешните управители на салони за красота.

Създадох тази Бизнес Академия в дистанционен вариант за да могат да получат достъп до нея по-голям брой собственици на салони за красота не само от София, но и всички точки на България, както и извън нея.

И това е само една малка част от голямото познание за управлението на ресурсите на салона.

В Бизнес Академията за управители на салони за красота:

  • Ще се научиш да организираш работата в салона така, че да увеличиш приходите;

  • Ще знаеш как да превърнеш салона си в система, която работи на пълни обороти без да се налага твоето присъствие;

  • Ще откриеш правилния принцип за определяне на цените на услугите и възнагражденията за служителите си;

  • Ще знаеш как да създадеш подход към клиентите, който да изгражда трайни позитивни взаимоотношения с тях и да ги превръща в лоялни и дългогодишни потребители на твоите услуги;

  • Ще създадеш среда на общуване между служителите си, в която да има доверие, добро настроение, взаимопомощ и колегиалност.

Информация за БИЗНЕС АКАДЕМИЯТА както и цените, можеш да научиш от тук.