ЗАБЛУДИ ЗА КОЗМЕТИЧНАТА ПРОФЕСИЯ

Какво не е професионален козметик?

Многобройните срещи с жени, които търсят курс по козметика ме убеждават, че професията на козметика е напълно непозната за хората.
Не веднъж съм чувала определенията „Скубач на косми”, „Стискач на пъпки” и „Работа за жени, които не са успяли да се реализират никъде другаде”.
Няма да ви разубеждавам . Има много псевдо- козметици , които правят само това- скубят косми, стискат пъпки и правят неща, които не разбират. В сектора „Услуги за красота” има имитатори, които никога не са имали шанса да се срещнат с истинския професионализъм.

В много салони за красота можете да видите апатични жени, изпълняващи едни и същи процедури на конвеир, скубят косми и стискат пъпки на ред.

Но не! Не това е истинската професия „Козметик”.

Козметиката е професия, която се нарежда на трето място след най-динамично развиващите се професии. Компютърните технологии са на първо място. На второ място са медицина и фармация. Козметиката е професия, която използва достиженията и откритията в тези три направления. Тя е свързана с медицината, изучавайки връзките между вътрешното здраве и външния вид на кожата. Козметичните апарати са конструирани по логиката на медицинските апарати. Голяма част от активните въздействия в козметиката са базирани на медицинските резултати при третиране на сходни проблематики. Използват се постиженията на фармацията, чрез продукти и програми за въздействие на всички нива на кожата и на клетъчно ниво. Компютърните иновации навлизат бързо в новите професионални козметични уреди.

Професионалеата козметика се базира на

  1. Много добро познанаване на връзките между вътрешното здраве и външното състояние на кожата.
  2. Познание за активните съставки от естествен и синтетичен произход.
  3. Задълбочено познание за начините по които въздействат рзличните видове козметични апарати.

Професията на козметика изисква огромна обща култура и неугасващ стремеж към учене и личностно усъвършенстване. Тя не може да бъде научена за точно определен период от време. Тя непрекъснато се усъвършенства и актуализира.

За колко време се научава професията?

Козметиката е наука, която се учи цял живот. Както медицината. Професионалното обучение дава основата върху която се гради огромното познание свързано със здравето, естетиката, фармацията, технологиите. Вярно е, че има козметици, които са преминали първоначално обучение, научили са някои основни неща и с това са приключили своето професионално израстване. Някои от тях се задоволяват с това, че махат много добре косми. Те са се специализирали в това и го считат за достатъчно. Но има и друг тип козметици, които след завършване на първоначалното си обучение продължават да се развиват, да се обучават в по- висши нива на козметиката, усвоявят нови специалности и извършват огромен набор от процедури с познание и компетентност.
Основната разлика между отличните професионалисти и имитаторите е в количеството на инвестираните средства , време и усилие за обучение и усъвършенстване.