Този въпрос често измъчва жените, които искат да се занимават с дейности в сферата на красотата.

За да се отговори на въпроса е необходимо да се познават разликите между двата подхода към красотата.

Козметичният подход

При този подход се работи с методи, които да стимулират естествените процеси в кожата и в цялото тяло.  Човешкото тяло е създадено с възможности да остарее в пълно здраве. Козметичната грижа има за цел да подпомогне тялото да използва всички свои закодирани запаси за здраве . Те са различни нива в организма- на биологично ниво, на психоемоционално и ментално , където  има много закодирани резерви, с които организма може да си помогне да се възстанови и да живее в пълно здраве до последния си ден. В изучаването на козметичните методи за поддържане на кожата се усвояват знания за билогичните  промени в  кожата свързани с остаряването и начините по които да се грижим за кожата, за да се възпрепятстват тези промени.  Основната посока на развитие на професионалната  квалификация е свързана с профилактиката и въздействието върху козметичните промени настъпващи във външния вид на човека. Козметиците, развиващи се в тези профилактични дейности намират своята професионална реализация в SPA и Wеllness центрове за красота, в салони, в които се работи с естествените енергии на природата / вода, аромати, камъни, топлина, студ/ , развиват концепциите на био-  козметиката, аюрведа козметиката и хомеопатичната козметика.

Медицински подход

Медицинската козметика създава козметици, които да работят в екип с лекари, дерматолози, естетични хирурзи. Медицинският подход третира кожата с фармацевтични продукти, въздейства веднага с цел лечение , спешния корекция и не се замисля за профилактика, предпазване и предотвратяване на остаряването. Тук изборът на въздействие става на базата на лекарства, инженкции, медицински апарати.

Козметиците в Европа

Според  Европейската квалификационна  рамка  , развитието на професионалната кариера  в сферата на козметичните услуги трябва да започне с усвоявяне на козметичния подход.  Нарича се „Обща козметика”. В нея се изучава анатомия, биология, физиология на човешкото тяло, структура на кожата, връзката между общото здраве на организма с външния вид на кожата. Всеки, който иска да гради професионална кариера в козметичните услуги трябва добре да познава процесите, които протичат в здравата кожа, промените, които настъпват във всяка една възраст от човешкия живот  и да разбира начините за поддържане на здравата кожа и принципите за профилактика на остаряването.

Едва след като се премине  тази подготовка козметиците започват да се квалифицират в отделни специалности – медицинска козметика, Wellness , социална козметика, козметични услуги за пътници на продължителни пътувания /круизни кораби, презокеански самолети/

Необходимо е първоначално да се изучат естествените биологични процеси на промяна в кожата и връзката им с общото здраве . Логиката е подобна както при обучението на лекарите. В първите години изучават обща медицина , а едва след това започват обучение по специалности – педиатър, невролог, хирург и т.н.

В добре развитите европейски страни, квалификацията на козметиците върви точно по този начин – първоначално базисно обучение по обща козметика, а след това обучение по специалности.  В тези допълнителни специалности се изучават маникюр, педикюр, професионален  грим, татуировки и перманентен грим , медицинска козметика, Wellness ,  и др.

Ако решите да кандидатствате за работа в някоя европейска държава добре е да знаете, че от козметика се очаква да бъде подготвен професионално да изпълнява  козметични грижи за кожата на лицето и тялото, маникюр, педикюр и грим.  Козметичните масажи на тяло, антицелулитните процедури, процедурите за красив бюст се изпълняват от козметици.

Може би е полезно  да знаете, че козметикът, с квалификация „медицинска козметика”  се обучава за обслужващ персонал в екипите на лекари , които извършват лечебна или естетично- хирургична дейност.  Медицинският козметик няма право да поставя диагноза на своите клиенти, няма право да назначава лечение , а процедурите, които изпълнява с медицинска апаратура трябва да бъдат  предписани от лекар. Те са един вид медицинските сестри на естетичните хирурзи .

Ако тази статия ви е харесала, моля , споделете я .