Ако си собственик на салон за красота вероятно се питаш какво е важно да знаеш, за да си  осигуриш по-добро развитие и по-добра печалба.

Ако си дипломиран козметик и планираш отваряне на собствен салон, вероятно ще ти бъде полезно да знаеш какво влияе на успеха ти и какво определя неговото стабилно и устойчиво развитие. Всичко това можеш да разбереш от видеото, което направих за теб.

За да разбереш правилно какво определя стабилното развитие на салона, бих направила сравнение с нещо, което вече познаваш – принципите на живот в живата клетка. Факторите, които влияят на нейния живот са външни и вътрешни. Външните фактори са свързани със средата на живот около клетката. Вътрешните фактори включват всички жизнени процеси, касаещи правилното функциониране на клетката – процесите на хранене, обновяване, изпълняване на специфичните функции, здравословният ритъм на протичане на тези процеси.

За пълноценното съществуване на фирмата също влияят две категории фактори: външни и вътрешни.

Външните фактори са:

  • местоположението на салона – в кой квартал е;
  • как клиентите могат да стигнат до него – транспорт, места за паркиране, инфраструктура на района;
  • Законите, касаещи дейността на салона – институциите, в които е необходимо да се регистрираш, за да изпълняваш законовите изисквания;
  • Наредбите и институциите, които проверяват и инспектират бизнеса;
  • Партньори, доставчици, сервизи за ремонт, застрахователи, охранители и др.
  • Конкуренти.

Вътрешните фактори са свързани с всички процеси на управление вътре във фирмата и салона.

Начинът на изграждане на вътрешната структура пряко влияе на нейната жизнеспособност и устойчивост. Когато вътрешната среда е добре подредена и функционира здравословно, външните фактори не могат да я „разболеят”. Външните фактори са променливи. Ако при започване на работа на салона е имало много места за паркиране, добър транспорт, малко конкуренти наблизо, след няколко години може да се окаже, че нещата вече не са същите. Променят се наредбите, законите, институциите, които проверяват бизнеса.

Ако фирмата има правилно функционираща вътрешна система, тя ще успява да се адаптира успешно към всички външни промени. Но ако вътре процесите вървят в неправилен ритъм, всяка външна промяна ще бъде застрашителна за „здравето” и „живота” на фирмата.

Кои са основните етапи в изграждането на устойчива вътрешна среда за фирмата

За да се развива устойчиво фирмата е необходимо да се осъзнаят основните елементи даващи стабилност. Те могат да бъдат представени като елементи от една пирамида.

В основата на пирамидата стоят материалните ресурси.

Започва се със стабилен фундамент от материални активи – помещение, обзавеждане, козметична апаратура, козметични продукти, консумативи. Правилното управление на тези активи може да доведе до разрастване на пирамидата и изграждането на второто ниво – финансовия капитал. Когато се управляват правилно наличните материални ресурси, те могат да изплатят себе си и да доведат до печалба и акумулиране на финансови средства. Правилното управление изисква яснота относно въпросите – Какви апарати да закупя и за колко време ще си възвърна инвестицията? С какви продукти да работя, какви процедури да предлагам, за да реализирам печалба? Каква да бъде цената на процедурите, така, че да имам достойно заплащане на моя труд и на труда на моите служители? Каква печалба ще ми донесат услугите, предлагани на тези цени?

След като започне изграждането на финансовото ниво на пирамидата е необходимо умение за правилно управление на парите, за да се превърнат те в инструмент за разширяване на материалното ниво, но и на последващите нива в пирамидата.

Повечето салони спират своето развитие на това ниво, поради неумение да управляват така, че да има разширяване и разрастване. Обикновено търсенето на решения се върти около темите – Какво още да купя за салона – нов апарат, нова козметична марка? Каква нова процедура да предложа? Това е въртене в кръг, което не води до разрастване на потенциала на фирмата. По- скоро може да доведе до връщане назад и регрес в постиженията.

Когато са построени първите две нива и се ръководят успешно, така, че да носят печалба, идва ред на следващото – информационното ниво.

Интелектуалният и информационен капитал на фирмата е необходимо да се управлява правилно. Той може да продължи градежът на фирмената пирамида и да гарантира устойчивост.

Става дума за вътрешнофирмената информация, съставена от компетентността на работещите в нея, начините за представяне на бизнеса в интернет пространството, рекламните текстове, статии, блог, видеа, системата за връзки с настоящи и бъдещи клиенти. Вътрешно фирмената информация е ядрото, което е необходимо да бъде съхранявано, обогатявано и развивано, за да поддържа стабилността на фирмата. Уменията за управление на този вид ресурс касаят знания и умения свързани с рекламата, маркетинга, планирането и реализирането на рекламни кампании, промоции, подаръци и награди.

Когато пирамидата е построена с тези основни елементи, идва ред на умението да се управляват и развиват хора.

В сферата на услугите за красота, хората са най-висшият елемент на развитие. Те могат изключително бързо да увеличат всички нива на фирмената пирамида. Никой друг ресурс не може да донесе толкова бързи темпове на растеж, както хората. Но това е възможно да се случи единствено и само, когато се управляват правилно. Неумението да се управляват хора води до риск от загуба на всичко постигнато до момента.

Защото точно както могат бързо да увеличат пирамидата, хората могат много бързо да доведат до фалит една фирма.

Толкова бързо, колкото никоя друга причина не би могла да разболее и унищожи авторитета и постигнатия успех.

Много ми се иска да бях знаела за тези принципи на развитие на фирмата преди да започна бизнеса си. Щях да съм си спестила много време, разочарование и загуба на пари. Аз имам два случая на сериозна загуба на пари и клиенти от неумение да създавам правилните партньорства и от незнание как да управлявам хора и фирмени ресурси.

Ако и ти имаш нужда от знание как да управляваш салона си така, че да върви устойчиво и успешно към развитие, аз мога да ти помогна.

Каня да се включиш в БИЗНЕС АКАДЕМИЯТА НА УСПЕШНИТЕ УПРАВИТЕЛИ на салони за красота

Повече за АКАДЕМИЯТА можеш да прочетеш тук: