Защо повечето курсове по козметика не ти дават възможност да започнеш да печелиш много пари и какво да направиш, за да избегнеш това?

Ако си решила да търсиш курс, в който да се научиш да работиш без да застрашаваш здравето на клиентите и да градиш стабилна професионална кариера, трябва да внимаваш да не допускаш следните няколко грешки:

1. Търсиш информация  само за  документа, с който завършва курса.

Документът е важна част от обучението във всеки курс по козметика.
Внимавай!

Има много фирми, които са лицензирани да издават документи, за които е достатъчно само да си платила. Получаваш документ без да си получила необходимите зания, за да работиш спокойно и да имаш резултати от това, което правиш. В България можеш да започнеш работа като козметик и да не са поискали от теб да покажеш какво можеш, но работодателите в Европейските страни никога не се доверяват само на документи. Винаги правят проверочен изпит на кандидатите за работа. Затова, когато се интересуваш от документа:

  • провери какво точно ще научиш в този курс и какво ще можеш да правиш на практика, когато се дипломираш.
  • слушай внимателно как ти обясняват учебното съдържание на курса. По това ще разбереш как се преподава в курса – разбираемо ли е?
  • Имай яснота дали ще можеш да правиш диагностика на кожата и да създаваш козметична програма, дали ще знаеш разликата при въздействието на различните козметични апарати, ще имаш ли познание за активните съставки и начините да подбираш козметични продукти, с които да постигаш добри резултати.

2. Записваш се без да си видяла мястото, на което ще се провежда курса

Когато отиваш да се учиш на професионални умения по козметика, трябва да търсиш фирмата, в която ще ти бъде осигурено учебно работно място. Обучения по козметика се провеждат в козметични салони, в които не е предвидено такова място. Курсистите стоят в кабинета на козметичката, която работи със своите клиенти и времето им минава само в наблюдение. Представяш ли си колко много неща можеш да пропуснеш, ако не си опитала да ги направиш сама? Истински козметик ще станеш само тогава, когато си се обучавала с много практика, изработвала си темите от курса върху модели, до теб е имало преподавател, който да те напътства в изпълнението на всяка процедура.

3. Да бъде евтино

Ако цената на курса е по-ниска, трябва сериозно да се запиташ „Защо?”. Най-вероятно няма да ти бъдат дадени учебни консумативи, с които да изработваш масажи, йонофорези, пилинги, епилации, еднократни чаршафи, бонета и хигиенни материали. Тези консумативи струват пари. Вероятно ще се окаже, че трябва да си ги закупиш по време на курса, ако искаш все пак да опиташ как се работи. Или изобщо няма да ти бъде предоставена възможност да изработиш подобни процедури. Има и още една вероятност – да се наложи да плащаш допълнително за козметичните продукти, с които да се упражняваш.

Има случаи, в които обучаващите се се упражняват върху клиенти на салона, в който  се води курса. Това означава, че ще те използват като персонал, а ти ще си плащаш за обучение, вместо да получаваш заплата за работата си. Понякога това излиза по-скъпо.

4. Преподавателят е с неизяснена квалификация и опит

Честа практика в България е да се наемат за преподаватели козметици без достатъчно квалификация и опит като преподаватели. Козметици има много, но малцина могат да преподават знанията и уменията така, че да изграждат истински професионализъм. Срещат се козметици, които работят по остаряли методи, които отдавна вече не са актуални. Бъди любопитна за качеството, което козметика дава на своите клиенти. Поискай отзиви от клиентите му. Не се оставяй единствено на хвалбите, които ще чуеш  за неговата работа.

Добре е да ти подскажа, че често козметиците представят себе си като работещи от …. години. Вече осъзнаваш, че това не е достатъчно доказателство за качество, нали?  Могат да се срещнат много хора, които присъстват на пазара от много години, но не са постигнали реални резултати със своите клиенти. Интересувай се къде и кога за последен път е надградил знанията си преподавателят. Попитай как можеш да се свържеш с негови ученици. Намери начин да поговориш с някой, който вече е завършил същия курс.

5. За теб нямат значение учебните материали

А те имат огромно значение за истинското ти професионално развитие. За да се научиш да правиш почистване на лице, трябва да си видяла първо на снимка как изглежда кожата в различните стадии на акне. Няма как да разпознаваш кожите, при които не бива да се изработва процедура, ако не си видяла снимки на различни видове заболявания на кожата. Когато се записваш на курс, поискай да ти покажат презентациите, филмите и нагледните материали, с които работят. Ще се изненадаш вероятно, но има фирми, в които не ползват нагледни материали, има и други, които използват изрезки от списания за да обучават. Добрият обучителен център ще ти предложи собствен учебник, ще ти представят откъси от филми и компютърни презентации с богат снимков материал.

Искаш да научиш цените при нас? Последвай този линк: ЦЕНИ 

Ако твърдо си решила да инвестираш в качествено обучение по козметика, ще ти бъде полезно да научиш

6 решаващи фактора на успешното изучаване на професия „козметик“ в зряла възраст

Не отлагай сбъдването на твоята мечта, свържи се с мен на телефон: 089 99 66 744.

С радост ще ти помогна да станеш професионален козметик на Европейско ниво, така, както го направих за стотици други успешни вече козметици!

Даниела Спасова