Здравейте собственици на салони за красота, експерти в услугите за красота, които работите за себе си.

Аз съм Даниела Спасова, помагам на козметиците, които са завършили курс по козметика да създадат успешен бизнес в услугите за красота.

Днешната тема ще е интересна и полезна за онези от вас, които обслужват сами телефонната връзка със своите клиенти, които работят с партньори и колеги от същия бранш и имат общи клиенти, както и хората, които развиват салон за красота и роднини и членове на семейството.

👀 Как мислите? Възможно ли е телефонът да стане враг на салона, при положение, че той е основен канал за връзка с клиентите?

Случвало ли ви се е да ви звънне клиентка вечер, късно? Когато сте със семейството си, с децата си  или когато вече сте си легнали?

Вероятно ви се е случвало.

А имали ли сте обаждане от клиенти в неработен или празничен ден?  Тогава, когато всички бизнеси официално не работят, вие също, но клиентите са любопитни дали вие пък не сте на работа? 

👀 А как ви се отразява ранно сутрешно обаждане? Харесва ли ви да ви събудят клиенти по телефона? 

Вече все по-трудно можем да си представим, че е възможно да развиваш дейност в услугите за красота и да нямаш връзка по телефон с клиентите си.  

Замислете се! 

Само за около двайсет години, телефонът стана неразделна част от нашия живот, бизнес и дори самоличност. Той отдавна не е само телефон, а и устройство за връзка с другите по много канали – вайбър, месинджър, телеграм, what’s up, скайп, zoom- познати и непознати.

До колко телефонът ви помага и дали не се е превърнал в диктаторът във вашия живот? 

Може би се чудите, възможно ли е да се превърне във вредител?

Телефонът може да бъде перманентен източник на стрес! 

  • Да звъни във време, в което не сме предвидили да разговаряме – когато работим с други клиенти, когато си почиваме, когато сме с близките и децата си,  когато не искаме да се занимаваме с работа. 
  • Телефонът създава спешност – когато звъни трябва да го вдигнем, нали? Иначе клиентът може да се разочарова. Или може да продължи да звъни и да притеснява другите около нас. 
  • Когато през телефона си поддържаме кореспонденция със света извън дома ни – пристигат съобщения, запитвания за процедура или записване на час, коментари на наши публикации. Пристигат в часове, в които не сме на работа. И това вероятно ви дразни и ви създава стрес.
  • Обаждане на клиентка, която е обща – обслужвате я в козметичната кабина, но тя иска и час за маникюр.
  • Клиентката се нуждае от информация, която касае работата на друг експерт, но понеже сте семейство/майка ви, дъщеря ви, съпругът ви/,  вие търпеливо трябва да проведете разговор, който всъщност не от вашата компетентност, но говорите през „фирмения“ телефон.

Знаете ли, че всичките проблеми със стреса предизвикан от телефона си ги причиняват хората сами на себе си? Неосъзнаването на този факт води до напрежение, генерирано от недоволството към другите: Как може хората да са такива?

Какви грешки правят хората по отношение на телефона?

🧐 Грешка 1. Започват да предлагат услуги за красота/било удома, в кабинет под наем, в салон с други колеги/ и започват да раздават телефонния си номер. „Обади се някой ден“, „Обади се, ако решиш“.

Даже не е задължително да се раздава на визитка, а направо да се диктува за да се запише в телефона на другия. „Хайде, ще се чуем“. В началото не се усеща, че телефонът ще бъде източник на напрежение и стрес.

Така ще бъде само докато  клиентите са малко.


🧐 Грешка 2. Чувстват се длъжни да отговарят на всяко телефонно позвъняване.

Естествено, че ще са длъжни, ако са поканили човека да се обади „когато той реши“, а не когато е работното време на салона. Да! Ако някой е заявил, обади се, без да е казал кога е удобно, то за отсрещната страна няма неудобно време. И да! Човекът, който прави повикване и не получава отговор е в правото си да се почувства излъган, заради липсата на отговор.

Но, ако му е казано „Обади се в рамките на работното време и ще запишем час“, то във времето извън работа, спокойно може да не получи отговор.


🧐 Грешка 3. Оставяме свободен достъпа за позвъняване 24 часа в денонощието. И не! Не е виновна клиентката, която звъни в шест и половина сутринта и ви събужда. Виновни сте вие, ако сте оставили включен звука на телефона във времето, когато си почивате.

Много  хора правят това – нощуват с включени телефони. Освен, че излъчването на радиовълните е изключително вредно за здравето, всеки може да прекъсне почивката на такъв човек.

Но тогава виновният не е този, който звъни, а този, който е оставил възможност да бъде набран в този час. 


🧐 Грешка 4. Бързат да отговорят на съобщение, пристигнало в „неприличен“ час. Твърде често коментарите в отговора са свързани с недоволството от факта, че съобщението идва в неудачен момент.


🧐 Грешка 5. Твърде често разговорите и темите в съобщенията преминават границите на служебното и се превръщат в  личен разговор – продължителен, подробен и разводнен.


Кога не би бил източник на стрес?

✅Когато има ясно създадени граници в комуникацията с клиентите. 

✅Когато е овладян професионалният подход при подаване на информация за клиента, било  при първа среща, било при консултация на място и той знае кога е допустимо да се свърже с вас и кога не.

✅Когато има правилно изградени модели на разговорно поведение по телефон с клиентите, което да не позволява разводняване на разговора, дискретно водене към важните въпроси и дискретно приключване на разводняващия се разговор, който няма ясна цел или тема, свързана с услугите, които се предлагат.

✅Когато сме създали за себе си ясни правила за употреба на телефона, които слагат ясни граници за времето, в което другите могат да ни притесняват. 

✅Когато има познание как се управляват информационните ресурси на салона и има вътрешни правила за начинът по който се отговаря на клиентите на друг човек от екипа.

Ако разпознавате себе си в някои от ситуациите, за които говорих и откривате нуждата да подредите този аспект от своята дейност, заповядайте в Бизнес Академията на успешните управители на салони за красота. 

В нея ще научите принципите на управление на информацията на салона, начините за създаване на трайни и развиващи взаимоотношения с клиентите си, как се правят правила за работа в екипа и правила за управление на клиентите.

В Академията изучаваме полезни модели за общуване  с клиентите, партньорите и служителите. 

Овладяват се умения за управление на финансовите и материалните ресурси и как да управляваме времето в своя полза.

✅ Информация за Бизнес Академията на успешните управители на салони за красота, виж тук.

✅ Цени и начин на записване, виж тук.

✅ Предстоящи дати за обучение, виж тук.

Виж отзивите на хората, които преминаха обучението и сега се радват на растежа на своя бизнес:

👉В Бизнес Академията се научих да ценообразувам – прочети отзива

👉 Бизнес Академията ми помогна да видя голямата картина на бизнеса си… – прочети отзива

👉 Научих се как да инвестирам в бизнеса си… – прочети отзива

👉 Какво ми помогна за успеха на моят салон за красота.. – прочети отзива

👉Предстоеше ми да отворя салон, но имах много въпроси на които не намирах отговор – прочети отзива

👉Преди обучението за управители, ние не знаехме какво да направим, за да продължим да се развиваме – прочети отзива