• Искаш да станеш козметик?
 • Питаш се дали е необходимо да направиш договор с дерматолог, за да практикуваш професията?
 • Може би си мислиш, че е задължително да станеш медицински козметик, за да можеш да работиш с апаратура?

В тази статия ще получиш разяснение на тези важни въпроси, които напоследък тревожат хиляди настоящи и бъдещи козметици в България.

Какво е необходимо да имаш като професионална квалификация, за да работиш като козметик?

За практикуването на професия „козметик“ се изисква да имаш придобита ВТОРА КВАЛИФИКАЦИОННА СТЕПЕН по професия „КОЗМЕТИКА“.

Изискванията за знанията и уменията, които е необходимо да има професионалният козметик са описани в Държавен образователен стандарт, описан в НАРЕДБА № 9 ОТ 27 АВГУСТ 2018 г.  ЗА ПРИДОБИВАНЕ НА КВАЛИФИКАЦИЯ ПО ПРОФЕСИЯТА „КОЗМЕТИК“

Тази наредба влезе в сила от месец септември 2018г.

прочети наредбата от тук

Ето най-важните законови параметри в практикуването на професията, описани в Държавните образователни стандарти:

Държавният образователен стандарт за придобиване на квалификация по професията 815020 „Козметик“ включва общата, отрасловата и специфичната професионална подготовка с необходимите професионални компетентности, които гарантират на обучаемия възможността за упражняване на професията след завършване на обучението.“

Какво има право да практикува професионалният козметик САМОСТОЯТЕЛНО, БЕЗ ЛЕКАРСКИ НАДЗОР?

Наредба № 9 от 27 август 2018 г. за придобиване на квалификация по професията, издадена от Министерството на образованието, младежта и науката, обн. ДВ. бр. 76 от 14. 09.2018 г. гласи:

Козметикът с втора степен на професионална квалификация извършва следните основни трудови дейности:

 • извършва козметични процедури, козметични масажи за лице и тяло, козметично почистване на лицето чрез ръчна екстракция, козметичен пилинг с козметични апарати и продукти;
 • оформя и почиства вежди, оцветява вежди и мигли, поставя изкуствени мигли;
 • предлага и извършва процедури за грим;
 • извършва апаратно и безапаратно отстраняване на нежеланото окосмяване;
 • извършва микропигментация – перманентен грим с натурални растителни оцветители, които се поставят в кожата чрез микроубождания на най-повърхностния слой;
 • поставя стерилни обици от медицинска сплав с професионален уред (пистолет);
 • осъществява термични и студови процедури за тяло, ръце и крака – парафинови компреси, затоплящи и/или изстудяващи;
 • извършва разкрасителни, релаксиращи грижи за лице и тяло – подхранване, ексфолиация, козметични масажи, пилинг, хидратация, лифтинг, регенерация, тонизиране, грижа за чувствителна кожа, антицелулитни, релаксиращи процедури за тяло, козметична грижа за кожата на ръцете и ходилата, водни, уелнес процедури с естетичен ефект;
 • извършва процедури с препарати, продукти и оборудване за козметично приложение;
 • прилага подходяща и безопасна за здравето на клиента козметична услуга;
 • създава индивидуална програма за поддържане на кожата;
 • консултира клиентите при избора на козметична услуга и на продукти за домашно ползване;
 • предоставя детайлна информация на клиента за предлаганите услуги и продукти. В своята работа използва козметична апаратура (йонофореза, вапозон, д`арсонвал, фриматор, ултразвук, електроепилация, радиовълни, селективна светлина, галваничен ток, мускулна електростимулация, вакуум, апаратен масаж), като спазва изискванията за качество и безопасност, определени от производителя; козметични продукти; специализирани инструменти и оборудване; работно облекло, лични предпазни средства.“

Когато козметикът избира методи за въздействие към своите клиенти, необходимо е да се съобрази със следните текстове от наредба нр. 9

При използване на преформирани физикални фактори козметикът работи под контрола на лекар специалист.“

Какво означава ПРЕФОРМИРАНИ ФИЗИКАЛНИ ФАКТОРИ?

Преформираните физикални фактори са създадени като резултат на еволюцията на технологиите и науките физика и електроника. Това са всички научни открития използвани в медицината с цел бързо и моментално подобряване на здравословното състояние на пациентите, чрез медицински апарати. В тази група влизат медицински апарати работещи чрез йонно, електромагнитно, радиочестотно, ултразвуково и светлинно въздействие- лазери за лечение.

Преформираните физикални фактори се използват предимно в острия и предострия период на дадено заболяване.

Тяхното използване задължително трябва да бъде съгласувано с лекуващ лекар.

Към ЕСТЕСТВЕНИТЕ ФИЗИКАЛНИ ФАКТОРИ спадат термичните /крио и термо/ въздействия, светлина, вода, апаратен масаж и всички козметични въздействия с цел хидратация, подхранване, лифтинг, избистряне и изсветляване на тена, премахване на нежелано окосмяване, когато не се прилагат като лечение.

Може би се питаш дали, ако козметикът работи с ултразвук, йонофореза или радиочестоти, трябва да има договор с лекар?

Да, ако козметикът има намерение да изпълнява лечебни процедури, трябва да има задължително лекар, който да назначи ЛЕЧЕБНА ПРОГРАМА.

За всички останали случаи на третиране на кожата с козметична цел, НЕ СЕ ИЗИСКВА присъствие на лекар!

Напълно достатъчна е втората квалификационна степен на козметик, за да се практикува без надзор от лекар.

НУЖНО ЛИ Е ДА СИ МЕДИЦИНСКИ КОЗМЕТИК, за да практикуваш самостоятелно?

В случай, че ще изпълняваш лечебни/медицински процедури това е наложително.

Медицинският козметик задължително работи с лекар!

Квалификацията медицински козметик НЕ ДАВА ПРАВОСПОСОБНОСТ ЗА САМОСТОЯТЕЛНО ПРЕДПИСВАНЕ И ПРОВЕЖДАНЕ НА ЛЕЧЕНИЕ! Дава право за работа в екип с дерматолози, естетични и пластични хирурзи, извършване на медицински процедури под контрола на лекар!

ИСКАШ ДА ОТКРИЕШ САЛОН ЗА КРАСОТА?

В Държавните образователни стандарти, наредба №9 от 27.08.2018г ясно е описано, че за козметици, които управляват собствен салон или са назначени като управители в салони за красота се изисква ТРЕТА КВАЛИФИКАЦИОННА СТЕПЕН!

За да откриеш и управляваш салон е необходимо да познаваш основните принципи за управление на времето и дейностите, да развиеш умения за създаване и развиване на бизнес партньорства, умения за комуникация и справяне с конфликти.

Управителят на салон създава фирмени правила, стратегия за развитие на салона, изготвя длъжностни характеристики на служителите, провежда кампании за набиране на персонал, познава трудовото законодателство.

Тези умения се изграждат в обучение за ТРЕТА КВАЛИФИКАЦИОННА СТЕПЕН

И са задължителни за всички собственици и управители на салони в Европа.

В някои страни правото за откриване на салон и статута на управител се получава след задължителен брой години трудов стаж като козметик в легитимен козметичен салон.

Ако искаш да повишиш своята професионална квалификация, да станеш правоспособен управител или собственик на салон за красота, запиши се в обучението за трета квалификационна степен наречено БИЗНЕС ЕКЕДЕМИЯ НА УСПЕШНИТЕ УПРАВИТЕЛИ НА САЛОНИ ЗА КРАСОТА.

БИЗНЕС АКАДЕМИЯ ЗА УПРАВИТЕЛИ