Този въпрос си задават много жени, преди да се запишат на курс по професионална козметика.
За да вземете по-лесно решението, дали да смените професията си и да станете козметик, препоръчвам ви да си отговорите на следните три въпроса:

1. Обичате ли да работите с хора?

Приятно ли ще ви е да бъдете в услуга на хората с проблеми по кожата?
Истински професионалния козметик е човек, който има търпение да изслуша клиентите си, да разбере кое ги е накарало да потърсят професионална помощ, да ги консултира, да ги обслужи професионално и да се интересува от тяхното състояние в следващите периоди след процедурата. Изисква се обич към хората , желание да се помага, удоволствие от това да бъдеш в услуга на някой. Ако хората ви дразнят, ако не можете да приемете, че всеки клиент е различен и специален, ако нямате търпение да общувате с различни от вас, може би е по-добре да потърсите друга сфера на работа.

2. Обичате ли да се занимавате с чистене и хигиена на помещения, мебели и предмети?

Козметичната професия е много близка до медицината. Изисква се непрекъсната хигиена и дезинфекция на всичко, с което се работи. Разбира се, голямото почистване на посещенията може да бъде възложено на чистачка, но след всеки клиент помещенията трябва да бъдат почистени, инструментите – стерилизирани, масичките забърсани. Това се извършва от козметика и се случва десетки пъти на ден. Ако чистенето не е любима дейност за вас, ако ви изнервя търкането с парцала и миенето на съдове, значи не сте за професията козметик.

3. Обичате ли да учите?

Професията е свързана с много науки за човешкото здраве – медицина, фармация, психология, фитотерапия, ароматерапия, физиотерапия, хранене, спорт и много други. Необходимо е познание по биохимия, биофизика, източни философии за здравето и т.н. За да се развивате в тази професия трябва да сте настроени за учене, учене и след това отново учене. Новостите във всички сфери на човешкото здраве излизат непрекъснато. Ученето няма да спре , само защото сте завършили едни курс. Ако сте с нагласата , че ще научите професията за два месеца , по-добре не започвайте.

Много жени се питат, дали ще успеят да се справят с масажите, с процедурите изискващи някаква сръчност. От многогодишния ми опит с хора споделям своето наблюдение – всичко необходимо за работата се научава, когато има любопитство, интерес и обич към тази работа. При някой научаването върви много бързо, при други не чак толкова бързо, но всички научават!

Най- важният въпрос, на който трябва да си отговорите е : „Защо искам да стана козметик?”. Ако отговорът му е свързан с интерес към човешкото здраве, обич към работата с хора и желание за развитие – значи сте намерили правилната професия!