Често виждам обяви „Салон търси козметик“.
Често получавам запитвания и молби да намеря козметик за новооткриващ се или вече работещ салон.
Обаждат ми се и колеги, козметици, с които се познаваме от много години. „Дани, моля те, прати ми някой от твоите завършили козметици“.
Какво показва тази молба? За какво говори този тип обява?
Човекът, който търси козметик по този начин не е наясно как се открива наистина качествени служители.
Става ясно, че работодател, който по този начин търси козметик:
  • Няма структура на работа със служителите си;
  • Липсва му система за въвеждане на нов служител в работата;
  • Няма яснота за начинът на делегиране на дейности на служителите;
  • Липсва познание за мотивиране и развитие на персонал.
Обява или молба за намиране на „някаква козметичка“ говори, че този работотодател не е наясно, че за да намериш качествен служител е нужно да имаш яснота как да привлечеш качествени кандидати за позицията, как да подбереш най- правилния човек, как да го назначиш и след това как да го мотивираш той да остане в салона и да бъде лоялен и верен служител.
Какво се случва с такива работодатели?
  • Назначават хора, които след известно време се оказват неподходящи;
  • Правят инвестиции, обучават козметици, които скоро след това ги напускат и си правят салони в близост, отвличайки всички клиенти, до които са имали достъп;
  • Много често се оказва, че служителите им изкарват повече пари от самите тях, но не са особено отзивчиви в дейности свързани с хигиената и поддръжката на салона. Чувала съм оплакване от работодатели, че служителите им се интересуват само от парите, които ще вземат, а работодателя тича с парцала и с метлата да чисти.
В резултат на това такива работодатели повтарят често, че няма свестни хора, че младите козметици са много комерсиални и неблагодарни, че в тая страна не си заслужава да назначаваш хора, защото на финала резултата е само загуби.
И да! Съгласна съм!
Когато липсва познание как да подбереш правилните хора, когато не знаеш как да делегираш и възлагаш дейности, когато нямаш система за въвеждане на служители, за мотивация и изграждане на лоялност – загубите са гарантирани.
Има много хора в сектора, които се стараят да са добри със служителите си, да им увеличават процентите на заработките, за да не ги изпуснат. И рано или късно именно най-добрите им козметици ги напускат. Има и друга категория собственици, които пък са строги, разчитайки, че така създават респект и подчинение. Отново се оказват изоставени от служителите, на които разчитат. Истината е другаде!
За да имаш дългогодишно ангажирани служители е нужно да знаеш как да създаваш стратегия за отваряне на ново работно място, как да привлечеш качествени служители и как да ги управляваш и мотивираш, за да останат във твоята фирма дълги години.
Ако разпознаваш себе си в някоя от описаните ситуации, замисли се!
Може би е време да промениш нещо!
Запиши се в обучението за управление на салони и научи принципите на управление на хора!
Информация за цените и начините на записване можеш да научиш от тук – ЦЕНИ